FET HY


Talgens uppgift är att hålla huden mjuk och smidig men om det blir obalans i talgproduktionen blir huden fet och porerna tilltäppta. Det gör att personer med oljig hud får lättare att få finnar, pormaskar och tendens till acne än människor med normal eller torr hud. Oljig hud med benägenhet till akne kan drabba alla, både tonåringar och vuxna, både kvinnor och män. Produktionen av sebum kan variera från person till person och kan bero på t ex hormonella förändringar eller livsstil. Livsstilsfaktorer som kan orsaka fet hy inkluderar stress, matsmältningsproblem, diet, UV strålning, användning av "felaktiga" kosmetiska produkter osv.
Hudens produktion av naturliga oljor (sebum) minskar med åldern så den naturliga följden är och borde vara en alltmer torr hy men ibland vill talgkörtlarna kompensera för den torra huden och blir istället överproduktiva - och därmed leda till fet hy. 

Vad anledningen än må vara är det viktigt att använda 

1. milda rengöringsprodukter och hudvårdsprodukter speciellt anpassade för fet hy för att undvika ytterligare stimulering av talgproduktionen

2. fukttillförsel

3. skydd från UV strålning

4. en diet rik på frukt och grönt samtidigt som man minskar intag av socker, alkohol , friterad och alltför kryddig mat


HUDVÅRDSRUTIN MED SCHÜSSLER NATUR COSMEDICS PRODUKTER

1. Rengöring: börja gärna med den milda tvålen som innehåller tea tree olja och apelsinolja vilka har en lätt antiseptisk respektive hudlugnande effekt. Dessa i kombination med natriumfosfat kan verka balanserande på hudens talgproduktion.

2. Behöver du tvätta av dig smink då kan du med fördel använda micellärt vatten vars största fördel är att det är mycket mer skonsamt än vanlig rengöring.  Det påminner om ett vanligt vatten men det innehåller små micellära partiklar som likt magneter drar till sig både vatten- och fettlösliga orenheter. Eftersom det drar ut smuts och sminkrester ur porerna  behöver man inte gnugga huden, istället kan man dutta och använda svepande rörelser med hjälp av en bomullsrondell. Det behöver heller inte sköljas bort med vatten efteråt vilket gör att huden inte torkar ut. Micellärt ansiktsvatten från Schüssler Cosmedics innehåller även mineralsaltet Natrium chloratum vilket kan återställa hudens vätskebalans och vara intensivt fuktgivande. Det innehåller även hamamelis som sägs ha antibakteriell och  antiinflammatorisk effekt. Behöver din hud mera fukt kan du använda ansiktsvattnet med rosenvatten, trollhassel och Natrium chloratum efter rengöringen, innan du för på din dagcreme.

3. Avsluta gärna med ansiktscreme nr 9 för hud med benägenhet för akne. Den förser huden med fukt utan att täppa till porerna. 

4. En gång per vecka kan du använda ansiktsskrubben för att få bort döda hudceller och andra orenheter för att hindra tilltäppning av porer och förhoppningsvis hindra även uppkomst av akne. Ansiktsskrubben innehåller sötmandelolja och Natrium chloratum vilket gör att huden återfuktas och blir len och mjuk. Regelbunden användning av ansiktsskrubben förbereder huden och gör den mer mottaglig för de fina komponenterna i de olika masker, ansiktscremer och serum/elixirer. 

5. Efter användning av ansiktsskrubb är huden väl rengjord och redo att skämmas bort med en ansiktsmask med rosa lera eller den lyxiga lifting mask från Age Protection serien. 

6. Avslutningsvis kan vi nämna brun-utan-sol produkterna som innehåller UV skydd, har en lätt, icke-komedogen konsistens, vilka egenskaper gör den lämplig för fet hud med benägenhet för akne.